Kliničko patološke karakteristike tumora kostiju karlice - Starčević, Darko; Simic, Ljubica; Đuričić, Goran; Rajković, Stanislav; Sopta, Jelena (Medicinski podmladak, 2021)
Uvod: Koštani tumori su retke neoplazme čija terapija umnogome zavisi od lokalizacije. Kako kosti karlice predstavljaju posebnu anatomsku celinu, dijagnostikovanje i terapija pelvičnih tumora pored patohistološkog tipa umnogome zavisi od anatomskih specifičnosti te regije.Cilj rada: Cilj ovog rada je bio da se prikaže učestalost, kao i kliničko-patološke karakteristike primarnih i sekundarnih tumora pelvičnih kostiju.  Materijal i metode: Istraživanje je dizajnirano po tipu deskriptivne studije u periodu od 01.01.2019 do 31.12.2019 godine na Institutu za Patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uključuje 33 pacijenta. Demografski, klinički i radiološki podaci su dobijeni iz Registra koštanih tumora. Statistička obrada i analiza su urađene u programu Statistical Package for the Social Science SPSS Windows verzija 22 (IBM Chicago, Ilinois, USA).Rezultati: Od 33 pacijenta, 55% je imalo sekundarne tumore u karličnim kostima, pre svega metastaze karcinoma (37%). U 21% slučajeva, dijagnostikovan je primarni maligni, a u 12% primarni benigni tumor kosti. U 12% su verifikovane hematopoetske neoplazme.Zaključak: Tumori kostiju karlice nisu česti, ali veliki značaj ovih neoplazmi, u ortopedskoj onkologiji, predstavlja njihovo dominantno maligno biološko ponašanje. Najčešći primarni maligni tumor kod odraslih je hondrosarkom, a kod dece Ewing sarkom. Karcinomi pluća sa najvećom učestalošću metastaziraju u pelvične kosti. Plazmocitom kod odraslih, a Langerhans ćelijska histiocitoza su hematološke neoplazme koje se viđaju na ovoj lokalizaciji.Ključne reči: Karlica, Kost, Tumor, metastaze, hondrosarkom
Keywords: Karlica, Kost, Tumor, metastaze, hondrosarkom