Seroepidemiologija i osetljivost na antibiotike sojeva Streptococcus pneumoniae izolovanih od pacijenata sa pneumokoknom pneumonijom - Hamzagić, Farah; Ranin, Jovana; Ranin, Lazar (Medicinski podmladak, 2021)
СЕРОЕПИДЕМИОЛОГИЈА И ОСЕТЉИВОСТ НА АНТИБИОТИКЕ СОЈЕВАSTREPTOCOCCUS PNEUMONIAE ИЗОЛОВАНИХ ОД ПАЦИЈЕНАТА СА ПНЕУМОКОКНОМ ПНЕУМОНИЈОМ Аутор: Фарах Хамзагић, Јована Ранинe-маил: hamzagicf98@gmail.comМентор: проф. др Лазар Ранин, Институт за микробиологију и имунологију,Медицински факултет Универзитета у Београду Увод: Streptococcus pneumoniae је најчешћи узрочник ванболничких пнеумонија. Коњуговане вакцине које садрже антигене, 10 (PCV-10), односно 13 (PCV-13) пнеумококних серотипова су укључене у обавезни програм имунизације Републике Србије од 2018. године.Циљ рада: циљ истраживања је био да се одреди дистрибуција серотипова и осетљивост на антибиотике сојева S. pneumoniae изолованих од пацијената са пнеумококним пнеумонијама. Материјал и методе: испитивање је обухватило сојеве S. pneumoniae изоловане из клиничких узорака пацијената који су били хоспитализовани у 18 болница широм Србије у периоду од 2012-2020. године. Потврда идентификације извршена је детекцијом LytA гена методом PCR. Серотипизација је извршена реакцијом бубрења капсуле. Осетљивост на антибиотике процењена је диск дифузионим тестом и дифузијом у градијенту концентрације, применом најновијих препорука Европског комитета за тестирање осетљивости на антибиотике.Резултати: у посматраном периоду је сакупљено 100 изолата S. pneumoniae, код којих је идентификовано 19 серотипова. Према опадајућој учесталости, најзаступљенији типови су били 3 (37%), 14 (16%), 6B (6%), 7F (5%), 9V (4%) и 4 (4%). Типизација није била могућа код 2% изолата. У популацији деце