Imunski odgovor na SARS-CoV-2 i pregled vakcina protiv COVID-19 - Marković, Miloš (Medicinski podmladak, 2021)
Uspešan razvoj velikog broja vakcina protiv COVID-19 u veoma kratkom periodu predstavlja jedan od najvećih uspeha medicine i nauke u istoriji i masovna vakcinacija na globalnom nivou nesumnjivo će biti presudna za kontrolu širenja virusa SARS-CoV-2. Ipak, postoje još mnoge nedoumice u vezi sa vakcinama i zaštitom koju one pružaju i njihovo rešavanje će sigurno doprineti uspešnoj kontroli ove pandemije, ali će nas i pripremiti da bolje reagujemo u slučaju nekih budućih epidemija i pandemija. U ovom preglednom članku biće ukratko prikazana najnovija saznanja o imunskom odgovoru na SARS-CoV-2 i dat pregled najvažnijih vakcina protiv COVID-19, sa akcentom na one vakcine koje su dostupne u Republici Srbiji, pri čemu će fokus biti na njihovoj imunogenosti, efikasnosti i bezbednosti kao i platformama na kojima su razvijene. Takođe, poseban osvrt će se dati otvorenim pitanjima u vezi sa imunizacijom protiv COVID-19, kao što su dužina trajanja postvakcinalnog imuniteta, stepen zaštite protiv novih varijanti virusa i potreba za revakcinacijom, odnosno davanjem treće doze i eventualnim kombinovanjem različitih vakcina.
Keywords: COVID-19; SARS-CoV-2; varijante; imunski odgovor; imunitet; vakcine; revakcinacija; efikasnost; efektivnost; bezbednost