ZNAČAJ TIOL-DISULFIDNE RAVNOTEŽE U SARS – CoV-2 INFEKCIJI - Simic, Prof. Tatjana (Medicinski podmladak, 2021)
Istraživanja molekularnih mehanizama interakcije različitih virusa sa receptorima na površini ćelija domaćina su pokazala da ulazak virusa zavisi od specifičnog odnosa između slobodnih tiol (SH) grupa i disulfida na površini virusa, kao i od tiol-disulfidne ravnoteže na površini ćelija. Prisustvo oksidišućih jedinjenja ili alkilirajućih agenasa, koja remete tiol-disulfidnu ravnotežu na površini virusa, može uticati i na njihov infektivni potencijal. Poremećena tiol-disulfidna ravnoteža može uticati i na protein-proteinske interakcije između SARS-Cov-2 proteina S i ACE2 receptora ćelije domaćina. U ovom radu su prikazani osnovni mehanizmi održavanja intracelularne i ekstracelularne tiol disulfidne ravnoteže i dosadašnji eksperimentalni i klinički dokazi koji idu u prilog poremećaja ove ravnoteže u SARS-Cov-2 infekciji. Pored toga, predstavljeni su dosadašnji rezultati kliničke primene ili eksperimentalne analize jedinjenja koja dovode do promene tiol disulfidne ravnoteže u pravcu redukcije disulfidnih mostova proteina od interesa u COVID-19 infekciji.
Keywords: tiol-disulfidna ravnoteža; COVID-19