Toksičnost radioterapije kod pacijenata sa karcinomom prostate - Stanić, Jelena; Stanković, Vesna; Nikitović, Marina (Medicinski podmladak, 2021)
SažetakKarcinom prostate je najčešći tumor u muškoj populaciji, čineći približno trećinu svih karcinoma. Budući da je preživljavanje često dugogodišnje bez obzira na primenjenu terapiju, odluke o lečenju mogu zavisiti od potencijalnih komplikacija specifičnih za terapiju. Većina pacijenata kojima je dijagnostikovan lokalizovani rak prostate na kraju umire sa, a ne zbog svoje bolesti. Kao rezultat, pacijenti kojima je dijagnostikovan rak prostate živeće mnogo godina sa posledicama svog specifičnog onkološkog lečenja.Glavne terapijske strategije uključuju radikalnu prostatektomiju ili transkutanu radioterapiju. Radioterapija je jedna od opcija kurativnog lečenja. Odnos doze zračenja i tumorskog odgovora na terapiju je široko i detaljno proučavan i prihvaćen. Zapravo, nezadovoljavajuća lokalna kontrola bolesti sa dozama
Keywords: karcinom prostate; radioterapija; radijaciona toksičnost