Značaj fizičke aktivnosti za razvoj motoričkih veština dece mladjeg školskog uzrasta - Bukvić, Zorana; Nikolić, Dejan; Ćirović, Dragana (Medicinski podmladak, 2021)
Fizička aktivnost ima veoma važnu ulogu u razvoju motoričkih sposobnosti i psihološkom razvoju svakog deteta. Razvoj motoričkih sposobnosti čoveka odvija se postepeno i fazno i zavisi od više faktora, a neki od najznačajnih su individualne razlike, zdravstveno stanje, kvalitet nervno-mišićnih struktura, podsticajno-stimulativni faktori.Istraživanja uključena u ovaj pregledni rad pokazuju da dete koje ima visok nivo motoričkih sposobnosti i razvijene motoričke veštine biće fizički aktivno i pozitivno prihvaćeno od vršnjaka, dok nespretno dete najčešće sedi pored dece koja se igraju i trče i željno posmatra ostale. To negativno utiče, kako na motoričke kompetencije, tako i na samopouzdanje deteta, na opšte raspoloženje, odnose sa porodicom i prijateljima i na uspeh u školi.Kod dece mladjeg školskog uzrasta fizičko vežbanje ima veliki uticaj na vaspitanje i svestrani razvoj detetove ličnosti, pa je vrlo važno podsticati decu u ovom periodu da budu fizički što aktivnija.
Keywords: fizička aktivnost, deca, mladji školski uzrast, motorne veštine, razvoj dece.