FAKTORI POVEZANI SA IMUNIZACIJOM PROTIV SEZONSKOG GRIPA MEĐU OSOBAMA SA HRONIČNIM BOLESTIMA : Imunizacija u hroničnim bolestima - Gazibara, Tatjana; Arsenović, Sladjana (Medicinski podmladak, 2021)
Svake godine od 3 do 5 miliona ljudi u svetu ima teške kliničke oblike gripa, a do 650.000 umire od komplikacija povezanih sa gripom. Osobe sa hroničnim bolestima, poput kardiovaskularnih, plućnih, bubrežnih, jetrenih, neuroloških, hematoloških, metaboličkih bolesti ili osoba koji primaju imunosupresivnu terapiju, predstavljaju rizičnu populacionu grupu za razvoj komplikacija povezanih sa gripom, teži klinički tok i lošije ishode osnovne bolesti. Zbog toga se osobe sa hroničnim bolestima smatraju prioritetnom populacijom za imunizaciju protiv gripa. Imunizacija predstavlja ključnu strategiju za sprečavanje gripa kako u pogledu obezbeđivanja imuniteta tako i u pogledu troškova zdravstvene zaštite. Na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), odgovarajući obuhvat imunizacijom protiv gripa među osobama sa hroničnim bolestima predstavlja 75%. Međutim, malo zemalja dostiže ovaj prag obuhvata. Razumevanje prediktivnih faktora vakcinacije na različitim nivoima pružanja zdravstvene zaštite (kao što su pojedinci, zdravstveni radnici, zdravstvena politika) je od suštinskog značaja za obezbeđivanje adekvatnog imuniteta i postizanje preporučenog nivoa obuhvata vakcinacijom. U ovom mini preglednom radu sumirali smo naučne dokaze o obuhvatu vakcinacijom protiv gripa i faktore povezane sa imunizacije protiv gripa kod osoba sa hroničnim bolestima u celini, kao i u odnosu na određene bolesti kao što su: kardiovaskularne i plućne, dijabetes i maligne bolesti. Na osnovu pregledanih naučnih radova, utvrdili smo širok spektar faktora povezanih sa imunizacijom protiv gripa kod osoba sa hroničnim bolestima. Iako raznoliki, ovi faktori se mogu sistematizovati u 4 različite grupe: socio-demografske karakteristike, individualni stavovi i verovanja, ponašanja koja promovišu zdravlje i faktori povezani sa zdravstvenim sistemom. Potrebni je uložiti dalje napore da bi se poboljšao obuhvat vakcinacijom protiv gripa kod osoba sa hroničnim bolestima. Strategija imunizacije treba da uključi zdravstveni sistem i širu zajednicu kako bi podržali osobe sa hroničnim bolestima da se kontinuirano vakcinišu protiv gripa.
Keywords: grip, imunizacija, hronične bolesti, prediktori