Karakteristike bolesnika i prognostičke implikacije dijabetesa melitusa tip 2 u srčanoj insuficijenciji sa očuvanom, umereno redukovanom i redukovanom ejekcionom frakcijom - Mrvošević, Marija; Polovina, Marija (Medicinski podmladak, 2021)
SažetakUvod: Tip 2 dijabetes melitusa (T2DM) je čest u srčanoj insuficijenciji (SI) i povezan sa povišenim morbiditetom i mortalitetom. Karakteristike i ishodi bolesnika sa i bez T2DM u zavisnosti od tipa SI, definisane kao: SI sa očuvanom ejekcionom frakcijom (EF) leve komore (heart failure with preserved EF, HFpEF), umereno redukovanom EF (midrange EF, HFmrEF) i redukovanom EF (reduced EF, HFrEF) nisu detaljno proučeni.Cilj rada: da se kod bolesnika sa HFrEF, HFmrEF i HFpEF uporede kliničke karakteristike i jednogodišnji ukupni mortalitet, u zavisnosti od prisustva T2DM.Materijal i metode: Sprovedena je prospektivna, opservaciona studija u koju su uključeni bolesnici sa SI lečeni u Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, u Beogradu (novembar 2018 - januar 2019). Primarni cilj studije je ukupni mortalitet tokom 12 meseci praćenja.Rezultati: Uključeno je 242 bolesnika (srednja starost 71±13, muškarci 57%). Učestalost T2DM je bila 31%. Nije registrovana razlika u učestalosti T2DM kod HFrEF, HFmrEF i HFpEF. Kod sve tri grupe, dijabetičari su bili stariji i češće su imali infarkt miokarda, drugi oblik koronarne bolesti, perifernu arterijsku bolest i hroničnu bubrežnu slabost (sve p-vrednosti
Keywords: Ključne reči: srčana insuficijencija, ejekciona frakcija, dijabetes melitus, kliničke karakteristike, mortalitet.