Autoimuni inflamatorni sindromi izazvani adjuvansima (silikonskim implantima dojki i filerima) - Pocevski, Božidar P; Pavlov - Dolijanović, Slavica (Medicinski podmladak, 2021)
Uvod: Silikonski implanti dojki (SID) koriste se od 1962. godine u rekonstrukciji postmastektomijskih slučajeva, u augmentaciji dojki, odnosno u kozmetičke svrhe, a fileri sa biopolimerom (FB) od 1990-ih godina. Danas se smatraju adjuvantima imunog sistema. Većina komplikacija SID i FB je lokalnog karaktera, ali kod nekih pacijenata dolazi do sistemskih simptoma što se definiše kao autoimuni inflamatorni sindrom izazvan adjuvantima (ASIA sindrom).Cilj rada: Cilj rada je bio prikaz moguće udruženosti silikonskih implanata dojki i filera sa biopolimerom sa razvojem imunski posredovanih zapaljenskih reumatskih bolesti.Materijali i metode: Ispitivanje predstavlja retrospektivnu studiju kojom je obuhvaćeno 15 pacijenata ženskog pola sa imunski posredovanim zapaljenskim reumatskim bolestima, od kojih je 6 pacijenata sa ugrađenim silikonskim implantima dojki iz kozmetičkih razloga, a 9 pacijenata sa plasiranim filerima sa biopolimerom na usnama.Rezultati: Prosečno vreme od ugradnje silikona do ispoljavanja prvih simptoma je 6.10 ± 5.3 (raspon 6 meseci do 24 godine). Zabeležene su sledeće imunski posredovane zapaljenske reumatske bolesti: 3 pacijenta sa sistemskom sklerozom (SSc), 3 bolesnika sa nediferentovanim artritisom, 3 ispitanika sa seropozitivnim reumatoidnim artritisom, 1 bolesnik sa sistemskim eritemskim lupusom, 2 bolesnika sa nediferentovanom SBVT, 2 bolesnika sa mešovitom bolešću vezivnog tkiva, a jedan pacijent sa nerazjašnjenom sistemskom bolešću. Sedam pacijenata je imalo Raynaudov fenomen.  Spontani pobačaji su zabeleženi kod 2 pacijenta.Zaključak: Raniji izveštaji da su silikonski implanti dojki i fileri sa biopolimerom bezbedni danas se menja opisom ASIA sindroma.
Keywords: silikon; augmentacija dojki; fileri usana; sistemska bolest vezivnog tkiva; ASIA; Shoenfeldov sindrom