VENSKE TROMBOEMBOLIJSKE KOMPLIKACIJE KOD PACIJENATA SA LIMFOMOM - Otašević, Vladimir; Mihaljević, Biljana; Antić, Darko (Medicinski podmladak, 2020)
Limfomi čine heterogenu grupu malignih hematoloških oboljenja koje karakteriše visok rizik za razvoj venskih tromboembolijskih komplikacija (VTE), sa posledičnim značajnim uticajem na morbiditet i mortalitet ovih pacijenata. Rastuću pažnju zaokupljuje i finansijsko opterećenje zdravstvenog sistema prouzrokovano ovom komplikacijom. Kompleksna biologija limfoma, u sadejstvu sa različitim faktorima rizika za razvoj VTE, rezultuje kompleksnom disregulacijom hemostatske ravnoteže u prokoagulantnom smeru. S obzirom na incidenciju razvoja VTE kod pacijenata sa limfomom, stvorila se potreba kako za razvojem alata za pouzdanu procenu rizika za razvoj VTE kod ove grupe pacijenata, tako i za efikasnom profilaksom i lečenjem ove komplikacije. Činjenica da se radi o pacijentima sa malignom bolešću, čiji se klinički tok i lečenje karakteriše širokim spektrom potencijalnih komplikacija, zadatak prevencije i lečenja VTE postaje još kompleksniji. Tokom poslednjih godina ostvaren je veliki napredak u razumevanju patofizioloških mehanizama razvoja trombotičkih komplikacija, a značajan broj kontrolisanih randomizovanih studija omogućio je standardizaciju profilakse i lečenja VTE komplikacija kod pacijenata sa malignitetom. U odnosu na ranije preporuke, pored upotrebe niskomolekularnih heparina (LMWH), primena direktnih oralnih antikoagulantnih lekova (DOAK) postepeno se izjednačava sa LMWH u pogledu profila efikasnosti i bezbednosti u navedenim indikacijama. Ovaj sistematski pregled je fokusiran na najnovija patofiziološka dostignuća, faktore rizika za razvoj VTE, profilaktičke i terapijske preporuke tretiranja VTE kod pacijenata obolelih od limfoma.
Keywords: limfomi, VTE, tromboprofilaksa, LMWH, DOAK