Lečenje primarne imunološke trombocitopenije u eri novih vodiča i lekova - Pantić, Nikola M; Suvajdzic Vukovic, Nada (Medicinski podmladak, 2020)
Primarna imunološka trombocitopenija (ITP) predstavlja autoimunsko oboljenje koje se odlikuje izolovanom trombocitopenijom. Lečenje ITP-a često predstavlja izazov s obzirom na brojne terapijske modalitete. Izbor najprikladnijeg terapijskog pristupa za svakog pacijenta zavisi kako od bolesnikovog stanja i faze bolesti, tako i od bolesnikovih želja. Modaliteti prve terapijske linije su: kortikosteroidi, intravenski imunoglobulini i intravenski anti-D imunoglobulin. Sa druge strane, modaliteti druge terapijske linije se klasifikuju na hirurške (splenektomija) i nehirurške (agonisti trombopoetinskih receptora, rituksimab, fostamatinib, azatioprin, ciklofosfamid, ciklosporin A, hidroksihlorokin, mikofenolat mofetil, danazol, dapson, vinka alkaloidi). Međutim, i pored širokog spektra postojećih terapijskih modaliteta, neophodan je dalji razvoj lekova koji bi doveli do izlečenja i poboljšanja kvaliteta života svih obolelih od ITP-a. Cilj ovog preglednog rada je upoznavanje čitalaca sa novim terapijskim pristupima u lečenju ITP-a odraslih.
Keywords: ITP; splenektomija; romiplostim; eltrombopag; rituksimab