FARMAKOGENOMIKA I REGULACIJA APOPTOZE U AKUTNOJ MIJELOIDNOJ LEUKEMIJI: KRATAK PREGLEDNI ČLANAK - Pravdić, Zlatko; Suvajdžić-Vuković, Nada (Medicinski podmladak, 2020)
Akutna mijeloidna leukemija (AML) je klonalna bolest hematolopeze, heterogena kako u etipoatogenetskom tako i u smislu ishoda lečenja. Osnov terapije predstavlja kombinacija citarabina (ara-C) i antraciklina. Uprkos visokoj stopi remisija, posebno kod mlađih, većina bolesnika umire zbog relapsa ili usled komplikacija izazvanih hemioterapijom/transplantacijom matične ćelije hematopoeze. Nepovoljna prognoza AMLse jednim delommože objasniti genetskom varijabilnošću bolesnika. Cilj ovog preglednog članka je prikaz uticaj genetskih polimorfizama metaboličkih puteva citarabina i antraciklina, kao i proteina uključenih u regulaciju apoptoze na efikasnost i toksičnost lečenja AML.
Keywords: AML; farmakogenomika; ara-C; antraciklini; apoptoza