KLINIČKI ZNAČAJ PRIMENE ROTACIONE TROMBOELASTOMETRIJE U DETEKCIJI POREMEĆAJA HEMOSTAZE - Sabljić, Nikica; Mitrović, Mirjana (Medicinski podmladak, 2020)
Hemostaza predstavlja ravnotežu između prokoagulantnih i antikoagulantnih procesa i jednom narušena, vodi do koagulopatije u vidu krvarenja ili tromboze. Mnoga stanja mogu da uzrokuju koagulopatiju, ali najčešća su sepsa, trauma i maligniteti. Široko primenjivani konvencionalni koagulacioni testovi (KKT), primarno se koriste za detekciju hipokoagulabilnosti i fokusiraju se samo na inicijaciju procesa koagulacije. Viskoelastografski testovi (VET), kao što je rotaciona tromboelastometrija (ROTEM), su testovi iz pune krvi, kojima mogu da se detektuju poremećaji u različitim fazama koagulacije, počevši od inicijacije, preko elongacije i propagacije, pa sve do lize ugruška, te mogu da ukažu i na hipokoagulabilnost kao i na hiperkoagulabilnost. ROTEM se široko primenjuje kod pacijenata sa traumom i u velikim hirurškim intervencijama kao sredstvo na osnovu čijih rezultata se određuje potreba za primenom transfuzijskih mera. Nekoliko studija sprovedenih na pacijentima sa sepsom, pokazale su da je hipokoagulabilan ROTEM obrazac prediktor loše prognoze. Sa druge strane, danas postoji veliki interes za primenom ROTEMa u malignitetima. Rezultati dosadašnjih studija ukazali su da je na osnovu ROTEMa moguće identifikovati pacijenta u povećanom riziku za razvoj tromboembolijskih komplikacija. Dodatna istraživanja i randomizovane studije će biti neophodne da bi potvrdile značaj i ulogu ROTEMa, te pomogle u donošenju konsenzusa o njegovoj primeni u različitim oblastima medicine.
Keywords: koagulopatija, rotaciona tromboelastometrija, sepsa, trauma, maligniteti