MOBILIZACIONI POTENCIJAL BOLESNIKA SA LIMFOMIMA I MULTIPLIM MIJELOMOM UKLJUČENIH U AUTOLOGNU TRANSPLANTACIJU MATIČNIH ĆELIJA HEMATOPOEZE - Stančev, Katarina (Medicinski podmladak, 2020)
Sažetak Uvod: Visokodozna hemioterapija praćena autolognom transplantacijom matičnih ćelija hematopoeze (ATMĆH) je standard u lečenju multiplog mijeloma (MM), relapsa Hočkinovog limfoma (HL) i nehočkinskih limfoma (NHL). Praćenje kliničko-biohemijskih, patohistoloških i posttransplatacionih parametara pokazuje važnost mobilizacionog potencijala.Cilj: Ispitati povezanosti znakova ranog oporavka neutrofila ≥0,5 x 109/L nakon 11 dana od transplantacije (ANC500_11) i trombocita ≥ 20 x 109/L nakon 13 dana od transplantacije (PLT20_13) sa kliničkim stadijumom, dužinom mobilizacije, brojem mobilizacionih pokušaja, terapijskim odgovorom i dozom CD34+ ćelija u afereznom produktu.Materijali i metode: Retrospektivna studija obuhvatila je 100 bolesnika, od toga 51 bolesnika sa MM, 27 sa NHL i 22 sa HL, u periodu od novembra 2015. zaključno sa decembrom 2018.Rezultati: Prosečna starost bolesnika bila je 49,8 ± 12,5. Prema Durie-Salmon klasifikaciji 69% je bilo u IIIA, a 12,5% u IIIB kliničkom stadijumu, a prema ISS-u 10,4% bolesnika bilo je u II stadijumu i 64,6% u III stadijumu bolesti. Prema Ann-Arbor klasifikaciji 92% bolesnika je bilo u II ili III stadijumu bolesti. Prosečan broj CD34+ ćelija u afereznom produktu bio je 8,3x106/kgTM. Mobilizacija je u prvom mobilizacionom pokušaju prosečno trajala 6,49±1,3. Engraftment je najčešće detektovan 11. dana nakon transplantacije. Kod 78% bolesnika mobilizacija je bila uspešna u prvom pokušaju (≥2,0x106/kgTM) među kojima je bilo 86% obolelih od MM i 69,4% od limfoma, što je pokazalo statistički značajnu razliku u korist boljeg mobilizacionog potencijala bolesnika sa MM (p0,05) u vezi sa oporavkom ANC500_11 i PLT20_13.Zaključak: U našoj studiji prikazano je da se kod većine bolesnika zadovoljavajući CD34+ ćelijski prinos može obezbediti u prvom mobilizacionom pokušaju primenom granulocitnog faktora rasta, dok je u naknadnim mobilizacionim pokušajima korišćen i plerixafor. Takođe, dužina mobilizacije, terapijski odgovor i različiti terapijski protokoli nemaju uticaja na ANC500_11 i PLT20_13.
Keywords: Ključne reci: autologna transplantacija; multipli mijelom; nehočkinski limfomi; Hočkinov limfom; mobilizacija.