Spektrofotometrijsko određivanje sadržaja kofeina u čaju i energetskim pićima - Marković, Marijana (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Kofein je prirodni alkaloid, izolovan iz više od 60 biljnih vrsta. Preko 80% svetske populacije svakodnevno unosi kofein u organizam kroz konzumaciju kafe, čajeva, čokolade i, u poslednje vreme, energetskih pića. Ne treba zanemariti da kao farmaceutski aktivna supstanca jakog delovanja ulazi u sastav mnogih lekova, koji se na tržištu Republike Srbije izdaju bez lekarskog recepta. Sem toga, kofein je psihoaktivni stimulans, blag je diuretik i pokazuje interakciju sa nekim lekovima usled indukcije CYP1 i CYP2 izoenzima zbog čega je potrebno voditi računa o količini koja se unese u organizam. U skladu sa tim, važno je i da sadržaj kofeina u energetskim pićima odgovara podacima koje proizvođači navode na deklaraciji. Cilj: Cilj ovog rada bio je spektrofotometrijsko sadržaja kofeina u uzorcima energetskih pića i čajeva, proizvođača dostupnih na tržištu R. Srbije.Materijal i metode: Kofein je određivan metodom UV-VIS spektrofotometrije u devet vrsta energetskih pića i po četiri uzorka crnog i zelenog čaja.Rezultati: U uzorcima energetskih pića određeni sadržaj kofeina je u opsegu od 26,81 do 35,44 mg/100 mL i u skladu je sa deklarisanim sadržajem. Sadržaj kofeina u uzorcima čajeva varira u odnosu na vrstu (11,27-22,61 mg/100 mL zeleni i 13,85-22,73 mg/100 mL crni), ali je vezan i za poreklo, uslove gajenja i proces prerade čajeva.Zaključak: UV/VIS spektrofotometrija se pokazala kao brza, precizna i jednostavna metoda za određivanje kofeina u energetskim pićima i čajevima. Imajući u vidu dobijene rezultate, važno je istaći da unos kofeina kroz uobičajenu dnevnu konzumaciju čajeva i energetskih pića ne bi trebalo da utiče negativno na zdravlje ljudi. Svakako treba imati u vidu da se ovaj alkaloid dodatno može uneti i putem drugih izvora, što je posebno važno za određene grupe pacijenata.  Ključne reči: kofein, čaj, energetska pića, UV/VIS spektrofotometrija