Povezanost nivoa adipocitokina sa telesnom kompozicijom i indeksima oporavka srčane frekvencije - Ristić, Marko A.; Đelić, Marina (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Masno tkivo kao endokrini organ prvenstveno učestvuje u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata i lipida. Leptin kao anoreksigen, uz aktivaciju simpatikusa i smanjenje sekrecije insulina, uzrokuje potrošnju energetskih zaliha, dok adiponektin povećava osetljivost tkiva na insulin, čiju funkciju imitira visfatin. Indeks oporavka srčane frekvencije (ΔHRR) odražava aktivnost parasimpatikusa i povezan je sa sindromom insulinske rezistencije. Predmet istraživanja je bio ispitati povezanost adipocitokina sa telesnom građom i ΔHRRkod sportista i sedentarnih kontrola.Materijal i metode: Učesnici su bili 19 reprezentativaca u odbojci i vaterpolu (starosti 19,26±1,94 god.) i 13 neredovno fizički aktivnih studenata (starosti 20,46±1,13 god.) muškog pola. Izmereni su im antropometrijski parametri, a uzorci krvi za analize hormona su uzeti: pre, na kraju i 30 minuta nakon završetka ergospirometrijskog ispitivanja. Statistička evaluacija je izvršena: Studentovim t-testom, Mann-Whitney i Vilkoksonovim testom i Spirmanovim testom korelacije. Rezultati: Statistički značajna razlika pri merenju adiponektina između zavisnih i nezavisnih uzoraka nije pronađena. Nivo leptina je kod reprezentativaca statistički značajno niži na početku i na kraju testa (p