Karakterizacija sojeva Streptococcus pneumoniae izolovanih od pacijenata sa meningitisom pre uvođenja pneumokokne konjugovane vakcine u Srbiji - Milojević, Sara D.; Kekić, Dušan; Gajić, Ina; Mijač, Vera; Opavski, Nataša (Medicinski podmladak, 2020)
Bakterijski meningitis je teško oboljenje koje je najčešće izazvano pneumokokom i javlja se obično kod dece ≤ 2 godine, kao i osoba ≥ 65 godina. Iskustvo iz zemalja koje su uvele pneumokoknu konjugovanu vakcinu (PCV) je pokazalo da je došlo do značajnog pada incidencije pneumokoknog meningitisa, izmene distribucije serotipova i smanjenja rezistencije na antibiotike. U Srbiji je u aprilu 2018. uvedena obavezna imunizacija dece PCV. Kako bi se mogao pratiti efekat PCV neophodno je imati podatke o sojevima u prevakcinalnoj eri. Ovaj rad  ispituje distribuciju serotipova,  pokrivenost cirkulišućih serotipova PCV, kao i osetljivost na antibiotike pneumokoka izolovanih od pacijenata sa meningitisom u prevakcinalnom periodu Srbije. Rezultati ovog rada predstavljaju polaznu osnovu za praćenje efekata PCV u Srbiji.