Prognostički značaj koronarne rezerve protoka u stratifikaciji rizika pacijenata sa hroničnom totalnom okluzijom desne koronarne arterije i intermedijarnom stenozom leve koronarne arterije - Hadzi-Tanovic, Lara V (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Koronarna rezerva protoka (CFR) predstavlja klinički korisnu, neinvazivnu dijagnostičku metodu za procenu funkcionalne sposobnosti koronarnih arterija i značajna je u njihovom dugoročnom praćenju kod pacijenata. Međutim CFR jos uvek nije dovoljno istražena u prethodnim studijama. Cilj: Ispitivanje  prognostičkog  značaja  koronarne rezerve protoka u stratifikaciji rizika pacijenata sa hroničnom totalnom okluzijom desne koronarne arterije i intermedijarnom stenozom leve koronarne arterije Materijal i metode: 71 pacijent, prosečne starosti 64 ± 7 godina, (84,5%) muškog pola, sa stenozom leve descedentne koronarne arterije (LAD), promera 50-70%, i sa hroničnom totalnom okluzijom desne koronarne arterije, upućeni su na neinvazivnu procenu funkcionalnog značaja stenoze LAD. Transtorakalna Dopler ehokardiografija je korišćena za dobijanje brzine koronarnog protoka (CFR). Pacijenti su praćeni tokom prosečnog perioda od 21 (18-24) meseci za pojavu neželjenih događaja, uključujući kardiovaskularnu smrt, infarkt miokarda, baypass operaciju i perkutanu koronarnu intervenciju. Rezultati: Tokom perioda praćenja bilo je ukupno 23 neželjena događaja (4 smrtna ishoda, 2 infarkta miokarda, 7 bypass operacija i 10 PKI). Pacijenti sa CFR