SAVREMENA RADIOTERAPIJA RABDOMIOSARKOMA DECE - Popović-Vuković, Marija; Nidžović, Borko; Nikitović, Marina (Medicinski podmladak, 2020)
Rabdomiosarkom je najčešći sarkom mekih tkiva kod dece i čini polovinu svih sarkoma mekih tkiva. Tumor nastaje iz primitivnih mezenhimalnih ćelija koje se diferenciraju u pravcu poprečno-prugaste muskulature i najčešće je lokalizovan u regiji glave i vrata, na genitourinarnom traktu i ekstremitetima. Terapija je multimodalna i uključuje primenu hirurgije, radioterapije i hemioterapije. Primena kombinovane terapije dovela je do značajnog poboljšanja u rezultatima lečenja. Obzirom na dugogodišnje preživljavanje, veliki značaj pridaje se očekivanim terapijskim komplikacijama. Lečenje rabdomiosarkoma dečijeg uzrasta zahteva delikatan balans između potrebe da se intenzivira terapija za određenu grupu pacijenata i želje da se redukuje potencijalno toksična terapija i rizik od sekundarnih maligniteta kod dece sa dobrom prognozom.Radioterapija ima veoma značajnu ulogu u lokalnoj kontroli bolesti i sprovodi kod skoro svih pacijenata. Obzirom da se primenjuje na organima i tkivima koji se nalaze u fazi rasta i razvoja radioterapija kod dece ima svoje specifičnosti i predstavlja veći izazov u odnosu na lečenje odraslih pacijenata. Primenom savremenih tehnika radioterapije postiže se odlična lokalna kontrola bolesti uz bolju poštedu okolnih zdravih tkiva i organa što redukuje toksičnost radioterapije i dovodi do očuvanja kvaliteta života lečene dece.