Uticaj srčane insuficijencije kao komplikacije akutnog infarkta miokarda na jednogodišnji mortalitet kod bolesnika lečenih primarnom perkutanom koronarnom intervencijom - Trivunović, Božana M; Crvenkov, Teodora O; Matic, Dragan (Medicinski podmladak, 2020)
Apstrakt Uvod: Srčana insuficijencija je česta i najteža komplikacija pacijenata koji su lečeni od akutnog infarkta miokarda sa elevacijom segmenta ST (STEMI). Za sada postoji malo podataka o učestalosti i prognoznom značaju srčane insuficijencije kod pacijenata sa STEMI u eri primene primarne perkutane koronarne intervencije (PCI). Cilj: Cilj ovog rada je da se utvrdi učestalost i uticaj srčane insuficijencije na jednogodišnji mortalitet kod bolesnika lečenih zbog STEMI metodom primarne PCI. Materijal i metode: Mi smo analizirali podatke konsekutivnih bolesnika koji su zbog akutnog STEMI bili lečeni metodom primarne PCI u Koronarnoj jedinici Urgentnog centra u Beogradu. Procena srčane insuficijencije vršena je prema klasifikaciji po Killipu. Primarni cilj studije bila je analiza jednogodišnjeg mortaliteta. Rezultati: Od 700 konsekutivnih bolesnika koji su zbog STEMI infarkta lečeni metodom primarne PCI, srčana insuficijencija se javila kod 160 pacijenata (22.9%). Jednogodišnji mortalitet je bio znatno veći kod bolesnika sa srčanom insuficijencijom u odnosu na pacijente koji nisu razvili ovu komplikaciju (34.4% prema 5.4%; p<0.001). Korišćenjem multivarijantne Cox-ove regresione analize izdvojeni su nezavisni prediktori jednogodišnjeg mortaliteta. Srčana insuficijencija je bila najjači prediktor mortaliteta. Pacijenti koji su imali srčanu insuficijenciju bili su u sedmostruko većem riziku za od smrtnog ishoda u odnosu na pacijente bez srčane insuficijencije (HR 7.16; 95% CI 4.47-11.48; p<0.001). Zaključak: Srčana insuficijencija predstavlja čestu komplikaciju akutnog infarkta miokarda sa elevacijom segmenta ST i u eri primarne PCI. Razvoj srčane insuficijencije kao komplikacije STEMI povezan je sa sedmostruko većim rizikom za jednogodišnji mortalitet. Ključne reči: Srčana insuficijencija; akutni infarkt miokarda sa elevacijom segmenta ST; primarna perkutana koronarna intervencija