Ispitivanje uticaja neorganskih soli na ekstrakciju salicilne kiseline iz vodenih rastvora - Pešić, Kristina B.; Momčilović, Jovana; Živković, Jelena; Nikolić, Goran (Medicinski podmladak, 2020)
Vršeno je ispitivanje uticaja neorganskih soli (NaCl, KCl i (NH4)2SO4) na ekstrakciju salicilne kiseline iz vodeniih rastvora dietil-etrom. Dobijeni rezultati pokazuju da ispitivane neorganske soli značajno povećavaju efikasnost ekstrakcije salicilne kiseline iz vodenih rastvora dietil-etrom. Odnos vrednosti konstanti isoljavanja ispitivanih soli je: Ks((NH4)2SO4) > Ks(NaCl) > Ks(KCl). Rezultati ovog istraživanja mogu biti od značaja za poboljšanje osetljivosti analitičkih metoda za određivanje salicilne kiseline kod kojih je ekstrakcija deo uobičajene procedure za pripremu uzoraka za analizu. Takođe, ovo istraživanje predstavlja doprinos u razmatranju efekta isoljavanja, koji je veoma važan zbog boljeg poznavanja fizičkohemijskih osobina farmakološki aktivnih supstanci.