UČESTALOST TRANSPLACENTARNE TRANSMISIJE VARICELLA-ZOSTER VIRUSA NAKON PRIMARNE INFEKCIJE TRUDNICA - Isaković, Vuk V (Medicinski podmladak, 2020)
Varicella Zoster virus je veoma značajan uzročnik perinatalnih infekcija. Najveći rizik za nastanak perinatalne infekcije je primarna infekcija u trudnoći kada može doći do transplacentarne transmisije virusa i pojave kongenitalnog varičela sindroma ili neonatalne varičele sa mogućim fatalnim posledicama po fetus ili novorođenče. Cilj ove studije je ispitivanje učestalosti transplacentarne transmisije ovog virusa kod trudnica u našoj populaciji. Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje 50 uzoraka plodove vode trudnica sa sumnjom na fetalnu varičelu odnosno vertikalnu transmisiju VZV sa majke na plod. Prisustvo virusa je dokazivano PCR metodom uz primenu prajmera za VZV DNK gen 71. Procedura je uključivala: DNK ekstrakciju, PCR i gel elektroforezu za vizuelizaciju specifičnih PCR produkta. Prisustvo VZV je dokazano u 13% (7/50) uzoraka plodove vode. Transmisija virusa je dokazana u sva tri trimestra trudnoće. Nije pokazano postojanje statističke značajnosti između uputne dijagnoze, starosti trudnica i gestacijske starosti trudnoće I VZV pozitivnosti.