CITOMEGALOVIRUS: PRIČA O REZISTENCIJI - Janković, Marko G; Jovanović, Tanja (Medicinski podmladak, 2019)
Citomegalovirus (CMV) je patogen koji inficira većinu svetske populacije. Pokazuje širok spektar kliničkih manifestacija, počevši od asimptomatske infekcije u zdravih osoba, preko kongenitalne bolesti novorođenčeta, sve do po život opasnih oboljenja u populaciji imunokompromitovanih. Pravovremeno započinjanje optimalne terapije može biti spasonosno po bolesnika. Citomegalovirus razvija rezistenciju na specifične antivirusne lekove, što u pojedinim slučajevima ima za posledicu nepovoljan ishod. U ovom mini preglednom radu biće sagledani molekularna etiologija i incidenca rezistencije, spektar dostupnih antivirusnih lekova, kao i dijagnostičke metode za otkrivanje rezistencije na ove supstance.