Uloga kanabinoidnih CB1 receptora u razvoju oksidativnog/nitrozativnog stresa u toku nealkoholne masne bolesti jetre kod miševa - Brkić, Dušan N; Jorgačević, Bojan Z (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) je hepatična manifestacija metaboličkog sindroma koja se ispoljava širokim spektrom bolesti jetre, od steatoze do nealkoholnog steatohepatitisa (engl. Non-Alcoholic Steatohepatitis, NASH), fibroze i ciroze jetre, sa mogućnošću razvoja hepatocelularnog karcinoma. Cilj rada: Cilj istraživanja je da se ispita uticaj blokade CB1 kanabinoidnih receptora na intenzitet oksidativnog/nitrozativnog stresa u jetri miševa sa NAFLD. Zarad toga upotrebljen je rimonabant, selektivni antagonist CB1 receptora. Materijal i metode: Mužjaci miševa C57BL/6 soja (n = 28) podeljeni su u sledeće grupe: 1) Kontrolna grupa - životinje na standardnoj ishrani, u trajanju od 20 nedelja (C grupa; n = 7); 2) Grupa životinja hranjenih dijetom bogatom mastima, u trajanju od 20 nedelja (HF grupa; n = 7); 3) Grupa životinja na standardnoj ishrani, tretirana rimonabantom nakon 18 nedelja (R grupa; n = 7) i 4) Grupa životinja hranjenih dijetom bogatom mastima, tretirana rimonabantom nakon 18 nedelja (HFR grupa; n = 7). Nakon 20 nedelja merena je aktivnost transaminaza u serumu. U jetri su određene koncentracije malondialdehida (MDA), nitrita i nitrata (NOx) i aktivnosti ukupne superoksid dismutaze (SOD), bakar/cink-superoksid dismutaze (Cu/ZnSOD) i mangan-superoksid dismutaze (MnSOD). Rezultati: Primena rimonabanta dovela je do smanjenja aktivnosti transaminaza u R grupi u odnosu na kontrolu, kao i u HFR grupi u odnosu na HF grupu (p < 0,01, respektivno). Koncentracija MDA i NOx u HFR grupi bila je snižena u poređenju sa HF grupom (p < 0,01). Aktivnosti ukupne SOD, Cu/ZnSOD i MnSOD u HFR grupi bile su statistički značajno smanjene u odnosu na HF grupu (p < 0,01). Zaključak: Na osnovu rezultata studije može se zaključiti da blokada CB1 receptora ispoljava potencijalno korisne efekte u tretmanu NAFLD. Rimonabant je doveo do smanjenja stepena hepatocelularnog oštećenja, na šta ukazuje smanjena aktivnost transaminaza u serumu miševa. Primena rimonabanta dovela je do smanjenja intenziteta oksidativnog/nitrozativnog stresa i lipidne peroksidacije, što je pokazano smanjenjеm koncentracije MDA i NOx. Ključne reči: NAFLD; CB1 receptori; endokanabinoidni sistem; rimonabant; oksidativni/nitrozativni stres