Značaj sekvence difuzije magnetne rezonance u diferenciranju malignih i benignih lezija jajnika - Lukač, Sonja; Kojić, Marina; Stojanović, Sanja (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Karcinom jajnika je vodeći uzrok mortaliteta od malignih tumora ženskog genitalnog sistema. Ne postoji uspešan skrining program za otkrivanje karcinoma jajnika. Magnetna rezonanca (MR) igra veliku ulogu u proceni kod pacijenata sa adneksalnim tumorima. Difuziono otežana sekvenca (DWI) sve više je u upotrebi u razlikovanju benignih i malignih lezija jajnika. Cilj: Ispitivanje značaja vrednosti difuzionog koeficijenta (ADC) pri pregledu sekvencom difuzije MR u diferenciranju benignih i malignih lezija jajnika; ispitivanje korelacija odnosa ADC vrednosti ovarijuma i uterusa između grupe pacijentkinja sa lezijama jajnika i kontrolne grupe. Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno u periodu od 2014. do 2017.godine, kao retrospektivna klinička studija u Centru za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Selektovano je 45 pacijentkinja koje su svrstane u tri grupe, sa benignim lezijama jajnika, sa malignim lezijama jajnika i bez lezija jajnika. Kod svih pacijentkinja u sve tri posmatrane grupe, izmerena je ADC vrednost na tri različita mesta unutar same lezije, a kod pacijentkinja bez lezija na normalnom tkivu. Izmerena je i ADC vrednost samog nelediranog uterusa kod svih pacijentkinja. Rezultati: Analiza rezultata ADC vrednosti između tri posmatrane grupe ukazuje na statistički značajnu razliku vrednosti ADC kod grupe pacijentkinja sa malignim lezijama jajnika u odnosu na grupu pacijentkinja sa benignim lezijama i kontrolnu grupu. Zaključak: Rezultati istraživanja uz poređenje sa navodima iz literature ukazuju da je merenje ADC pri MR pregledu vrlo relevantan pokazatelj u detekciji malignih lezija jajnika. Ključne reči: Magnetna rezonanca (MR), ADC koeficijent, maligne lezije jajnika