POREMEĆAJI SPAVANJA I DEPRESIJA: POVEZANOST I MEHANIZMI INTERAKCIJE - Grubač, Željko Z; Jovanović, Đurđa; Puškaš, Nela; Hrnčić, Dragan (Medicinski podmladak, 2018)
Spavanje predstavlja fiziološki process, čiji efekti su presudni za održavanje organizma u homeostazi. Poremećaji spavanja su široko rasprostranjeni u svetskoj populaciji. Poremećaj u kvantitetu ili kvalitetu spavanja je usko povzan sa brojnim bolestima. Takođe, već je dokazana veza između poremećaja spavanja i depresije, ali mehanizmi njihove interakcije su, još uvek, nedovoljno razjašnjeni. Razumevanje etiologije poremećaja i mehanizama interakcije može biti od presudnog značaja za adekvatan medikamentozni tretman oba poremećaja, naročito kod pacijenata sa poremećajem spavanja koji imaju psihijatrijske i psihosomatske manifestacije. U ovom preglednom radu biće sabrana najnovija saznanja o povezanosti izmađu poremećaja spavanja i depresije uključujući i potencijalne mehanizme njihove interakcije. ključne reči: spavanje, depresija, poremećaj spavanja, BDNF