KOMPLIKACIJA TRUDNOĆE KAO POSLEDICA HIPOKSEMIJE UTEROPLACENTNE JEDINICE - Dugalić, Stefan V; Petronijević, Miloš (Medicinski podmladak, 2018)
Trudnoća fiziološki indukuje hemostatski sistem u pravcu hiperkoagulabinog stanja, koje raste kroz trudnoću i dostiže svoj maksimum pri terminu porođaja. Ove promene se smatraju zaštitom u periodu puerperijuma, ali ako su izraženije mogu dovesti do komplikacija i kod majke i kod ploda. Osnovna hipoteza koja se postavlja u patogenezi problema tokom trudnoće koji se javljaju kod majke i ploda, počiva na zbivanjima vezanim za formiranje krvnih sudova između uterusa i posteljice. U fazi formiranja placentalne vaskularne mreže, kao posledica neadekvatne placentacije i nastajanje placentalne vaskularne tromboze, dolazi do sekundarnih reakcija koje se manifestuju: placentalnom abrupcijom, hipoksijom i hipoksemijom ploda koji ispoljava restrikciju rasta. Takva stanja mogu biti posledice urođenih ili stečenih trombofilija.