UTICAJ GLUTAMATA NA AUTOFAGIJU INDUKOVANU ENERGETSKIM STRESOM U SH-SY5Y NEURONIMA - Vukotić, Tatjana M; Trajković, Vladimir (Medicinski podmladak, 2017)
Sažetak Uvod: Autofagija je citoprotektivni mehanizam kojim se ćelija adaptira na uslove stresa. Da li povećanje autofagije promoviše neuronsku ćelijsku smrt ili preživljavanje tema je brojnih rasprava, a posebno je diskutabilna uloga autofagije u ekscitotoksičnim stanjima, kao što je cerebralna ishemija. Ekscitotoksičnost je patološko stanje koje podrazumeva prekomernu stimulaciju ekscitatornih receptora, pre svega se misli na jonotropne i metabotropne glutamatske receptore. Materijal i metode: Vijabilitet neuroblastomskih SH-SY5Y ćelija ispitivan je MTT testom za aktivnost mitohondrijalnih dehidrogenaza. Pojava autofagolizozoma i autofagni fluks određeni su bojenjem akridin oranžom (AO) i imunoblotom, dok je ekspresija autofagnih gena praćena kvantitativnim RT-PCR-om. Rezultati: Test vijabilnosti je pokazao manji broj vijabilnih ćelija, dok je AO testom uočen manji broj kiselih vezikula u HBSS medijumu sa glutamatom nego u samom HBSS medijumu. Imunoblotom je zapažena akumulacija autofagnog proteina LC3-II u HBSS medijumu, dok je koncentracija LC3-II bila manja u HBSS medijumu sa glutamatom. Kvantitativni RT-PCR pokazao je smanjenu ekspresiju autofagnih gena u kombinaciji HBSS medijuma sa glutamatom u odnosu na HBSS medijum. Zaključak: Istraživanje je potvrdilo da glutamat tokom energetske deprivacije u in vitro uslovima dovodi do smanjenja autofagije u neuronima, najverovatnije sprečavajući indukciju autofagije smanjenjem transkripcije autofagnih gena. Ključne reči: autofagija, ekscitotoksičnost, glutamat.