Ispitivanje povezanosti količine visceralnog i subkutanog abdominalnog masnog tkiva gojaznih osoba merenih ultrazvukom i biohemijskih pokazatelja glikolipidnog statusa - Jovanović, Luka; Đurić-Stefanović, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Gojaznost je rastući zdravstveni problem u većini ekonomski razvijenih zemalja. Abdominalno masno tkivo je raspoređeno u dva velika odeljka: visceralno je lokalizovano u trbušnoj duplji, oko abdominalnih organa, a subkutano između kože i mišićnog sloja abdominalnog zida. Ultrasonografija je najpogodnija vizualizaciona metoda za procenu količine visceralnog i subkutanog odeljka abdominalnog masnog tkiva u gojaznih osoba. Cilj: Ispitivanje povezanosti količine visceralnog i subkutanog abdominalnog masnog tkiva, merenih ultrazvukom kod gojaznih osoba i biohemijskih pokazatelja glikolipidnog statusa. Materijal i metode: U retrospektivnu studiju je uključeno 183 odraslih gojaznih pacijenata (131 žena i 52 muškarca, prosečne starosti 42,6 ± 12,2 godina, prosečne težine 123,4 ± 26,7kg, prosečnog BMI 43,5 ± 7,6 ), kojima je rađeno ultrasonografsko merenje dijametara visceralnog (dVAMT) i subkutanog (dSCAMT) abdominalnog masnog tkiva, merenje antropometrijskih parametara: visine, težine, obima struka (OS) i obima kukova (OK), kao i biohemijske analize koncentracije glukoze, insulina, HbA1c, triglicerida i holesterola (parametri glikolipidnog statusa), čija je povezanost testirana Pirsonovim testom linearne korelacije (r). Rezultati: Utvrđena je pozitivna korelacija između dVAMT i svih analiziranih biohemijskih parametara glikolipidnog statusa (p<0,001), osim ukupnog holesterola (p=0,158), kao i negativna korelacija između dSCAMT i koncentracije serumske glukoze, HbA1c i triglicerida (p<0,01).Indeks dVAMT/dSCAMT je najsnažnije pozitivno korelirao (p<0,001) sa koncentracijom glukoze (r=0,534), HbA1c (r=0,456) i triglicerida (r=0,443). Obim struka i indeks OS/OK su statistički značajno korelirali sa koncentracijom svih biohemijskih parametara glikolipidnog statusa, osim ukupnog holesterola, mada slabije nego dVMAT i indeks dVAMT/dSCAMT. dVAMT je najsnažnije korelirao sa obimom struka, dSCAMT sa obimom kukova, a indeks dVAMT/dSCAMT sa indeksom OS/OK. Zaključak: Dijametri visceralnog i subkutanog masnog tkiva mereni ultrazvukom, a posebno njihov međusobni odnos, pokazuju bolju korelaciju sa biohemijskim parametrima glikolipidnog statusa, nego antropometrijski parametri, u odraslih gojaznih osoba. Ključne reči: ultrazvuk, gojaznost, glikolipidni status