Kvalitet sna kod bolesnika na hemodijalizi: značaj demografskih i kliničkih karakteristika - Aljušević, Sena M; Vatić, Mirela; Trbojević- Stanković, Jasna (Medicinski podmladak, 2017)
Zaključak: Vrsta dijaliznog tretmana kao i smena dijaliziranja su blisko povezani sa kvalitetom sna kod pacijenata na hroničnom tretmanu dijaliziranja. Uvod: Poremećaji spavanja često se javljaju kod bolesnika lečenih dijalizom. Ipak, ova stanja se retko dijagnostikuju i nedovoljno leče, jer se simptomi često pripisuju bubrežnoj bolesti i/ili reakciji na dijalizno lečenje. Cilj: Cilj istraživanja bio je da se proceni prevalenca lošeg kvaliteta sna i povezanost lošeg kvaliteta sna sa demografskim i kliničkim karakteristikama bolesnika na hroničnom programu hemodijalize (HD). Materijal i metode: U opservacionoj studiji preseka uključena su 82 bolesnika (49 muškaraca, prosečne starosti 64.77 ± 10.00godina, opseg 30-85) lečeni hroničnim hemodijalizama u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu. Za procenu kvaliteta sna korišćen je Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Drugi relevantni podaci prikupljeni su iz opšteg upitnika i iz medicinskih istorija pacijenata. Dobijeni podaci analizirani su χ2 ,Fišerovim i T testom, koriteći SPSS (verzija 21.0). Rezultati: Prosečni PSQI bio je 6,74 ± 3,99. Loš kvalitet sna (PSQI>5) bio je prisutan kod 47 (57,3%) bolesnika. Bolesnici lečeni hemodijafitracijom statistički značajno češće su imali bolji kvalitet sna, (p=0,047), dok su pacijenti dijalizirani u popodnevnoj smeni imali znatno češće loš kvalitet sna (p=0,017). Nasuprot tome, starost, pol, status zaposlenja, komorbiditeti, vreme lečenja dijalizom i adekvatnost dijalize nisu značajno uticali na kvalitet sna. Ključne reči: kvalitet sna, dijaliza, hemodijaliza