THE ADOLESCENT BRAIN - CHANGES AND CHALLENGES OF DEVELOPMENT - Pejović-Milovančević, Milica; Krgovic, Ivan; Mitković Vončina, Marija (Medicinski podmladak, 2017)
Adolescencija je period fizičkog i psihološkog razvoja, koji se odvija između detinjstva i perioda odraslog života. To je više prelazni razvojni period, nego što je izolovan trenutak u vremenu. Tradicionalna neurobiološka i kognitivna objašnjenja razvoja adolescenta nisu uspela da obrazlože promene u ponašanju koje se primećuju tokom adolescencije. Naučne studije su otkrile da se mijelogeneza nastavlja od detinjstva do zrelosti, u specifičnim neuronskim mrežama mozga. Sazrevanje adolescentnog mozga je pod uticajem nasleđa, okruženja i pola, i oni igraju presudnu ulogu u mijelinizaciji. Složenost razvoja sinapsi omogućava ljudima stvaranje i razumevanje kompleksnih misli, osećanja, uključujući i sposobnost rešavanja analogija u realnom svetu. I sama kompleksnost ovih veza, koje nastavljaju razvoj tokom adolescencije, može biti odgovorna kako za nezrelo i impulsivno ponašanje, tako i za neurobihejvioralno uzbuđenje tokom adolescentnog života.