UTICAJ GOJAZNOSTI NA IZBOR LAPAROSKOPSKE APENDEKTOMIJE U DECE - Petakov, Ana M; Petrović, Mašinka J; Sinđić-Antunović, Sanja (Medicinski podmladak, 2016)
Uvod: Akutni apendicitis predstavlja najčešći uzrok operacija u abdominalnoj hirurgiji kod dece. Iako je gojaznost u porastu, malo je podataka o njenom uticaju na ishod hirurškog lečenja kod dece. Poslednjih godina, laparoskopska apendektomija je postala popularnija i sve više se koristi kao hirurška tehnika u lečenju gojazne dece. Cilj rada: Procena uticaja gojaznosti na operativni i postoperativni tok kod dece sa akutnim apendicitisom operisanih otvorenom, odnosno laparoskopskom metodom, kao i utvrdjivanje da li neka od tih metoda ima prednost. Materijal i metode: Analizirani su podaci operisane dece sa akutnim apendicitisom. Studijom je obuhvaćeno 330 pacijenata. Gojazna deca su izdvojena na osnovu percentilnih tablica za telesnu težinu, i gojaznost je definisana težinom za odgovarajući uzrast većom od 90. percentila. I gojazni i normalno uhranjeni pacijenti su podeljeni na 2 grupe: pacijenti operisani otvorenom metodom (OA) i pacijenti operisani laparoskopski (LA). Analizirani su: polna i starosna distribucija, intraoperativni nalaz, trajanje operacije, dužina hospitalizacije, leukocitoza i komplikacije. Rezultati: Studijom je obuhvaćeno 330 pacijenata operisanih zbog akutnog apedicitisa, a od toga je gojazno bilo 69 dece (21%). Otvorena apendektomija je statistički značajno češće korišćena i kod gojazne dece (84%) i kod normalno uhranjene dece (76%). U grupi gojazne dece trajanje operacije i dužina hospitalizacije su nešto duži nego kod normalno uhranjene dece i incidenca komplikacija je niska, nešto veća kod OA (67%), nego kod LA (33%), bez statističke značajnosti. U grupi normalno uhranjene dece koja su imala komplikacije, 91% je operisano OA, a samo 9% LA, sa statistički značajnom razlikom. Zaključak: Gojaznost u našoj populaciji ispitanika, iako u porastu, prema ispitivanim pokazateljima nije značajnije uticala na ishod apendektomije dečjeg uzrasta, a s obzirom da ne postoji statistički značajna razlika u odnosu na incidencu i vrstu komplikacija u odnosu na metodu OA, laparoskopska metoda bi se mogla preporučiti u lečenju svih stadijuma apendicitisa kako kod gojazne, tako i kod normalno uhranjene dece. Ključne reči: Gojaznost, Laparoskopska apendektomija, Otvorena apendektomija.