Spektar vrednosti specifičnog antigena prostate kod lokalizovanog karcinoma prostate - Pejčić, Tomislav; Dimitrijević, Vladan (Medicinski podmladak, 2016)
Koncentracija specifičnog antigena prostate (engl. Prostate Specific Antigen, PSA) u serumu kod lokalizovanog karcinoma prostate (CaP) zavisi od faktora vezanih za tumor, prostatu i pacijenta. Tumorski faktori su zapremina, lokalizacija i brzina rasta tumora. Faktori vezani za prostatu su zapremina prostate, aktivnost dihidrotestosterona (DHT) u prostati i jačina sinteze PSA. Faktori vezani za pacijenta su androgeni status i ukupna zapremina krvi. U ovom radu je predstavljena osnovna fiziologija PSA, kao i kratka istorija njegove kliničke primene, sa svim njenim ograničenjima. Osim toga, nabrojani su i analizirani svi poznati faktori koji su uzrok širokog spektra vrednosti PSA kod lokalizovanog CaP. Prikazani su i rezultati teorijskog matematičkog modela, pomoću koga delimično mogu da se objasne veze nabrojanih faktora i nivoa PSA u serumu.