IMUNOHISTOHEMIJSKA EKSPRESIJA VASKULARNOG ENDOTELNOG FAKTORA RASTA U ADENOKARCINOMU PROSTATE - Jovanović, Vera S; Jovanović, Đorđe; Radojević-Škodrić, Sanja (Medicinski podmladak, 2016)
Uvod: Adenokarcinom je najčešći tumor prostate. Kliničko-morfološki prognostički faktori su Glisonov (Gleason) skor, TNM klasifikacija i invazija limfnih čvorova. Vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF) je induktor angiogeneze, koja ima značajnu ulogu u rastu i metastaziranju tumora. Pokazano je da u ćelijama adenokarcinoma postoji ekspresija VEGF. Cilj rada: Cilj rada je da se analizira obim imunohistohemijske ekspresije VEGF u adenokarcinomu prostate i povezanost između ekspresije VEGF i kliničko-morfoloških prognostičkih faktora na uzorku pacijenata lečenih u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu. Materijal i metode: U ovom radu korišćen je operativni materijal 20 slučajeva adenokarcinoma prostate, dobijenih radikalnom prostatektomijom. Za određivanje stadijuma tumora korišćena je TNM klasifikacija iz 2002. godine, a za određivanje gradusa korišćen je Glisonov skor iz 2009. Imunohistohemijsko bojenje adenokarcinoma prostate ocenjivano je semikvantitativno. Rezultati: Ekspresija VEGF je bila prisutna kod svih analiziranih adenokarcinoma prostate. Kod petnaest od analiziranih dvadeset (75%) bila je difuzna, a kod pet je bila umerena (25%). Učestalost difuzne eskpresije VEGF je bila statistički značajno veća kod Glisonovog skora od 8 do 10, u odnosu na Glisonov skor 7 (p < 0,01). Kod postojanja limfnih metastaza i TNM stadijuma III i IV učestalost difuzne ekspresije VEGF je veća, ali ne i statistički značajna. Zaključak: Difuzna ekspresija VEGF, na uzorku pacijenata lečenih u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, češće je uočena kod adenokarcinoma prostate sa višim Glisonovim skorom i višim stadijumom, kao i kod postojanja tumorske invazije limfnih čvorova, što je u skladu sa ranijim istraživanjima. Ključne reči: Adenokarcinom prostate, VEGF, Glisonov skor, TNM klasifikacija