Određivanje seroprevalence IgG antitela protiv virusa morbila među studentima medicine u Beogradu - Stojakovic, Nikola (Medicinski podmladak, 2026)
Uvod: Virus morbila je negativni jednolančani RNK virus koji pripada porodici Paramyxoviridae. Izaziva morbile ili male boginje, dečiju osipnu groznicu. Pre uvođenja obavezne vakcinacije, u svetu je godišnje od ove bolesti umiralo oko 2 miliona ljudi, a po primeni MMR, žive atenuisane vakcine, ta stopa je pala na oko 100 hiljada smrtnih slučajeva godišnje. Cilj rada: Cilj ovog rada je bio da se odredi seroprevalenca antitela protiv virusa morbila u populaciji studenata medicine Univerziteta u Beogradu. Materijal i metode: U istraživanju su ispitivani serumi 99 dobrovoljno prijavljenih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Korišćeni su komercijalni ELISA kitovi- Euroimmun Medical Diagnostics (Libek, Nemačka) prema uputstvu proizvođača. Analizirani su i podaci dobijeni iz anonimne ankete. Normalnost raspodele je ispitana matematičkim (koeficijent varijacije, Šapiro-Vilkov test) i grafičkim (histogram i dijagram kutije) metodama. Rezultati: U našoj studiji je 92 (93%) ispitanika navelo da je vakcinisano MMR vakcinom. Antitela na virus morbila su potvrđena kod 89% ispitanika, dok je trinaestoro studenata navelo da je preležalo morbile. Prosečan titar antitela pozitivnih ispitanika je iznosio 585,8 IU/l (201,4-3772,5), dok je prosečan titar antitela pozitivnih studenata muškog pola iznosio 508,0 IU/l (235,2-3293,4), a studenata ženskog pola 650,1 IU/l (201,4-3772,5). Primenom statističkih testova nije dokazana značajna razlika u zastupljenosti pozitivnog nalaza među polovima, kao ni među osobama koje su pohađale predškolske ustanove u odnosu na one koje nisu. Zaključak: Rezultati ove studije pokazuju nalaz antitela na virus morbila u populaciji studenata medicine uzrasta od 19 do 29 godina. Nedostajuća serokonverzija kod 4% vakcinisane populacije se može smatrati indikacijom za uvođenje dodatne doze vakcine protiv morbila kod ove populacije. Ključne reči: morbili; male boginje; MMR vakcinacija; seroprevalenca