Uloga narušene redoks homeostaze u COVID-19 - Marković, Marko (Medicinski podmladak, 2024)
Koronavirusna bolest (COVID-19) je akutna respiratorna bolest uzrokovana koronavirusom SARS-CoV-2 koja se proširila širom sveta izazivajući milione smrtnih slučajeva. COVID-19 karakteriše prisustvo inflamacije i oksidativnog stresa, koji igra jednu od ključnih uloga u razvoju teške akutne respiratorne insuficijencije izazvane infekcijom SARS-CoV-2. Glavne komponente enzimske antioksidantne zaštite su: superoksid dizmutaza (SOD), glutation peroksidaza (GPX) i glutation transferaza (GST). Jedan od najvažnijih regulatornih antioksidativnih proteina je Nrf2, transkripcioni faktor koji reguliše bazalnu aktivnost i koordinisanu ekspresiju gena za prethodno navedene antioksidantne enzime. Na aktivnost antioksidativnih enzima i regulatornih proteina utiču polimorfizmi gena koji ih kodiraju. U ovom preglednom članku pokušali smo da istaknemo ulogu poremećene redoks homeostaze i antioksidantnog genetskog profila u podložnosti za nastanak i progresiju COVID-19.