OBRASCI ISHRANE U PREVENCIJI HRONIČNIH NEZARAZNIH BOLESTI: AKTUELNA SAZNANJA - Škorić, Dragana; Vasiljević, Nađa (Medicinski podmladak, 2024)
Obrasci ili načini ishrane se danas intenzivno proučavaju, budući da uzimaju u obzir interakcije različitih namirnica pri unosu te daju celokupniju sliku o uticaju na zdravlje u odnosu na proučavanje unosa pojedinačnih namirnica ili nutrijenata. Takođe su od značaja imajući u vidu njihov doprinos u etiologiji hroničnih nezaraznih bolesti. Dve najčešće metode njihovog određivanja jesu formiranje indeksa i obrada podataka putem statističkih metoda. U prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pokazano je da najveći koristan efekat ispoljavaju mediteranski način ishrane, DASH dijeta, kao i zdravi obrasci ishrane zasnovani na namirnicama biljnog porekla, a postoji sve više dokaza i o korisnom efektu nordijske i tradicionalnih azijskih dijeta. Mediteranska ishrana takođe je povezana sa smanjenim rizikom obolevanja od tipa 2 dijabetesa, dok je nezdravi, zapadni način ishrane povezan sa povećanim rizikom. Smatra se da je mediteranska ishrana u kombinaciji sa smanjenim energetskim unosom i regularnom fizičkom aktivnošću najefikasniji pristup za kontrolu i gubitak telesne mase. Ona se smatra zlatnim standardom i za prevenciju nealkoholne masne bolesti jetre, a preporučena je i za prevenciju depresije. Opisano je da je pridržavanje MIND dijete povezano sa smanjenjem rizika za razvoj Alchajmerove bolesti i sporijim padom u kognitivnim funkcijama, a korisnim su se pokazali i drugi načini ishrane, poput mediteranske, DASH i japanske dijete. U literaturi se takođe savetuje način ishrane sličan mediteranskom radi smanjenja rizika od preloma. Načini ishrane zasnovani na hrani biljnog porekla povezani su i sa smanjenim rizikom od karcinoma. I pored dosta dokaza o značajnom efektu pojedinih načina ishrane u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti, naročito onih koji se baziraju na unosu hrane biljnog porekla, potrebna su dalja istraživanja radi donošenja validnih zaključaka o efektima pojedinih načina ishrane i to naročito kod određenih, manje ispitanih hroničnih nezaraznih bolesti.