Odnos aspartat aminotransferaze i trombocita kao prognostički faktor kod pacijenata sa dekompenzovanom cirozom jetre - Dukić, Marija; Bogdanović, Jovana; Gmizić, Tijana; Branković, Marija (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Dekompenzovana ciroza jetre je simptomatski, terminalni stadijum ciroze jetre, koja nastaje zamenom zdravog parenhima jetre fibroznim tkivom usled dugotrajne inflamacije. Do sada je ispitivana uloga više različitih faktora za prelazak stabilnog u dekompenzovani oblik ciroze jetre, a posebno se izvdojio odnos aspartat aminotranferaze i trombocita (APRI skor) kao prognostički faktor. Cilj rada: Naše istraživanje za cilj ima da utvrdi postojanje povezanosti između odnosa AST i trombocita i prognoze pacijenata sa dekompenzovanom cirozom jetre. Materijal i metode: Sprovedeno je retrospektivno istraživanje na odeljenju gastroenterologije KBC “Bežanijska kosa“ u periodu od juna 2022. godine do jula 2023. godine. U istraživanje je uključeno 67 pacijenata, o kojima su podaci prikupljeni iz istorija bolesti. Svim pacijentima su na prijemu rađene kompletne biohemijske analize, uključujući hepatogram i kompletnu krvnu sliku sa leukocitarnom formulom. Tokom hospitalizacije, urađeni su i ultrazvuk abdomena i ezofagogastroduodenoskopija. Za svakog pacijenta prema dostupnim rezultatima analiza, izračunat je APRI skor. Svi podaci su obrađeni u SPSS statističkom programu i prikazani grafički. Rezultati: Na osnovu dobijenih rezultata logističke regresije možemo zaključiti da nema dovoljno dokaza da bi se APRI skor smatrao značajnim prediktorom smrtnog ishoda kod pacijenata u ovom uzorku podataka (p>0,05). Zaključak: APRI skor može značajno koristiti u svakodnevnoj kliničkoj praksi u kontroli i terapiji hroničnih bolesti jetre, kao lako dostupna i jednostavna metoda. Potrebno je dodatno istražiti i ponoviti istraživanje na značajno većem uzorku podataka. Ključne reči: dekompenzovana ciroza jetre, APRI skor, AST, trombociti, etilizam