MORFOMETRIJSKA ANALIZA SUBMUKOZNIH I MIJENTERIČKIH NERVNIH PLEKSUSA U HRONIČNOJ INFLAMATORNOJ BOLESTI CREVA KOD DECE - Mehmedović, Amin; Kotur , Milica (Medicinski podmladak, 2025)
SAŽETAK Uvod: Hronična inflamatorna bolest creva (IBD) obuhvata ulcerozni kolitis (UC) i Kronovu bolest (CD), koje karakterišu relapsi i nedovoljno razjašnjena etiologija. Enterički nervni sistem (ENS) sastoji se od nervnih ćelija raspoređenih duž gastrointestinalnog trakta, organizovanih u submukozni Majsnerov i mijenterički Auerbahov pleksus. Indeks glijalnih ćelija (GCI) predstavlja odnos broja glijalnih i ganglijskih ćelija unutar ganglija ENS-a. Cilj rada: Cilj ovog rada je morfometrijska analiza ENS-a u uzorcima creva hirurški lečenih pedijatrijskih pacijenata od CD i UC. Materijal i metode: Analizirani su histološki preparati iz arhive Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studija je obuhvatila analizu preseka zida creva pedijatrijskih pacijenata sa IBD-om (eksperimentalna grupa) i pacijenata sa nekomplikovanim porodičnim adenomatoznim polipoznim sindromom (kontrolna grupa). Pomoću softvera ImageJ analizirano je pet mikrofotografija submukoznog i mijenteričkog nervnog pleksusa, obojenih Mason-trihromnim bojenjem, snimljenih digitalnom kamerom Olympus DP70 na velikom mikroskopskom uvećanju (x400). Rezultati: Uočena je značajna razlika u vrednosti GCI u mijenteričkom pleksusu debelog creva između eksperimentalne i kontrolne grupe. Nije primećena značajna razlika u vrednosti GCI u submukoznom pleksusu debelog creva između ove dve grupe. Minimalna razlika u vrednosti GCI unutar eksperimentalne grupe uočena je u preseku submukoznog pleksusa. Zaključak: Ova studija predstavlja jedinstvenu analizu glijalnih ćelija u CD, UC i kontrolnoj grupi u submukoznom i mijenteričnom pleksusu. Rezultati ukazuju na poremećaj GCI u ENS-u kod IBD-a, što verovatno predstavlja morfološki supstrat za poremećaje motiliteta creva kod ovih stanja.