MTOR KOMPLEKS 2 I NJEGOVA ULOGA U NERVNOM SISTEMU - Jeremić, Marija; Trajkovic, Vladimir; Markovic, Ivanka (Medicinski podmladak, 2024)
Mehanistička meta rapamicina u sisara (mTOR) je široko eksprimirana multimerna serin/treonin protein kinaza, koja ima važnu ulogu u regulaciji ćelijskog metabolizma, rasta i preživljavanja. mTOR formira dva, evolutivno očuvana, signalna kompleksa: mTOR kompleks 1 i 2 (mTORC i mTORC2). Uloga mTORC1 kao centralnog regulatora rasta i metabolizma je uveliko proučavana, dok su uloge mTORC2 i signali koji regulišu njegovu aktivnost manje ispitivani. Genetske studije su pokazale važnu ulogu mTORC2 za normalnu neuronsku strukturu i funkciju. Takođe, promena aktivnosti mTORC2 signalnog puta je uočena kod nekoliko neurodegenerativnih i neurorazvojnih poremećaja, kao i kod epilepsije. Ovaj pregledni članak daje pregled trenutnog razumevanja mTORC2, uključujući njegove komponente, kao i poznate funkcije u regulaciji različitih ćelijskih procesa i u različitim poremećajima nervnog sistema. Ključne reči: mTORC2, bolesti nervnog sistema