FAKTORI RIZIKA I KARAKTERISTIKE I EFEKTI PROGRAMA ZA PREVENCIJU MALE TELESNE MASE NA ROĐENJU - Grbić, Dragana (Medicinski podmladak, 2024)
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je okviru Globalnih ciljeva uhranjenosti, postavila cilj da se broj novorođenčadi sa telesnom masom manjom od 2500 grama na rođenju u svetu smanji za 30% do 2025. godine. Cilj ovog mini preglednog rada je da se prikažu faktori rizika i karakteristike, efekti i izazovi preventivnih programa za smanjenje prevalencije male telesne mase na rođenju. Preventivni programi imaju poseban značaj zbog rastuće incidencije faktora rizika u zemljama sa niskim nivoom socijalno-ekonomskog razvoja. Faktori rizika povezani sa malom telesnom masom na rođenju (TM<2500g.) obuhvataju i rizike za prevremeni porođaj i zastoj u intrauterinom rastu ploda i mogu se podeliti na zdravstvene, nutritivne, socijalne i sanitarno – higijenske i njima pridružene faktore. Preventivni programi i intervencije su imali cilj smanjenje stope TM<2500g. na rođenju (uključujući i prevremeni porođaj i zastoj u intrauterinom rastu ploda) i smanjenje incidence faktora rizika koji dovode do ove pojave. Najveći efekat na smanjenje stope i rizika za TM<2500g. na rođenju su imali programi vezani za suplementaciju višestrukih mikronutritijenata i balansirane proteinsko-energetske ishrane, programi odvikavanja od pušenja i korišćenja alkoholnih pića u trudnoći, programi jačanja kvaliteta antenatalne zdravstvene zaštite i programi profilakse infekcija u trudnoći. Intervencije psihosocijalne podrške trudnicama su dale pozitivan efekat u sklopu drugih aktivnosti za efikasnije dostizanje globalnih ciljeva za smanjenje prevalencije TM<2500g. na rođenju. Najveći izazovi preventivnih programa za smanjenje prevalencije TM<2500g. na rođenju su siromaštvo, nepismenost, nezaposlenost i nedostatak socijalne zaštite. Multikauzalnost i kompleksnost nastanka TM<2500g. na rođenju, kao i mnogobrojni rizici koji utiču na ovaj nepovoljan ishod trudnoće, otežavaju implementaciju preventivnih programa koji će dovesti do značajnog smanjenja prevalencije u kraćem vremenskom roku. Prepoznavanje uloge žene u društvu i jačanja socijalne i zdravstvene zaštite u sveobuhvatnim preventivnim programima ima perspektivu za smanjenje prevalencije TM<2500g, na rođenju, kao i unapređenje reproduktivnog zdravlja žena u celini.