Analiza adherenece postpartalnom skriningu na rani poremećaj glikoregulacije u žena sa prethodnim gestacijskim dijabetesom - Cvijanović, Sara; Lalić, Nebojša; Stoiljković, Milica (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Prethodna istraživanja ukazuju na povišen rizik za zaostali poremećaj glikoregulacije postpartalno u žena sa gestacijskim dijabetesom (GD). Ipak, adherenca ranom postpartalnom skriningu među ženama sa prethodnim GD je izrazito nezadovoljavajuća. Cilj: Analiza kliničkih, antropometrijskih i sociodemografskih karakteristika žena sa prethodnim GD u kojih je sproveden rani postpartalni skrinig na zaostali poremećaj glikoregulacije. Materijal i metode: 102 trudnice sa GD podeljene su u dve grupe na osnovu sprovođenja ranog postpartalnog skrininga na: grupa A, skrining sproveden (n=19) i grupa B, skrining nije sproveden (n=83). Analizirani su: starost, indeks telesne mase (ITM), paritet, pušačke navike, postojanje GD u prethodnoj trudnoći i gestacijska hipertenzija (GH) u aktuelnoj trudnoći, pozitivna porodična anamneza (PA) za tip 2 dijabetesa (T2D), parametri glikoregulacije (glikemija i HbA1c u 2. i 3. trimestru), terapijski režim, broj ambulantnih pregleda endokrinologa i hospitalizacija, ishodi trudnoće, kao i rezultati skrining oralnog testa opterećenja glukozom (OGTT) korišćenjem odgovarajuće statistike. Rezultati: Postpartalni skrining je sproveden u 18,6% žena (grupa A), čime je u 26,3% žena postavljena dijagnoza predijabetesa. U grupi A ispitanice su bile starije životne dobi (36,21±5,05godina) nego u grupi B (33,48±5,57godina, p=0,047). Grupe se nisu razlikovale po ITM (A: 28,03±5,69 kg/m² vs B: 28,17±6,84 kg/m², p=0,971), i u drugom i trećem trimestru glikemiji našte (A: 4,64±0,92 mmol/L vs B: 4,62±0,77 mmol/L, p=0,953; A: 4,61±0,73 mmol/L vs B: 4,91±1,02 mmol/L, p=0,507, respektivno) i HbA1c (A: 5,06±0,40% vs B: 5,18±0,64%, p=0,621; A: 5,30±0,34% vs B: 5,25±0,54%, p=0,690, respektivno). Sa druge strane, žene u grupi A (3,57±1,51) su češće odlazile na ambulantne kontrole endokrinologa nego žene u grupi B (2,68±1,16, p=0,028). Zaključak: Naši rezultati ukazuju na izrazito nezadovoljavajuću adherencu za rani postpartalni skrining, dok su žene sa prethodnim gestacijskim dijabetesom u kojih je sproveden rani postpartalni skrining bile starije životne dobi i imale veći broj ambulantnih poseta endokrinologu tokom trudnoće.