MR VOLUMETRIJA I HISTOGRAMSKA ANALIZA U DIJAGNOSTICI LOKALNO UZNAPREDOVALOG KARCINOMA REKTUMA - Janković, Aleksandra; Kovač, Jelena (Medicinski podmladak, 2024)
Karcinom rektuma predstavlja značajan zdravstveni problem širom sveta. Rana i precizna dijagnoza je od ključnog značaja za određivanje odgovarajućih strategija lečenja i dugoročnu prognozu pacijenata. Poslednjih godina, imidžing tehnike, na prvom mestu magnetna rezonanca (MR) imaju ključnu ulogu u dijagnozi i određjivanju stadijuma bolesti. Zbog dobrog prikaza mekotkivnih struktura i multiplanarnog snimanja, MR može da pruži detaljan prikaz karcinoma rektuma i njegovih okolnih struktura. U svakodnevnoj kliničkoj praksi, za procenu odgovora na neoadjuvantnu hemioradioterapiju (nHRT) kod pacijenata sa lokalno uznapredovalim karcinomom rektuma, važno je prepoznati značaj i drugih parametara MR pregleda, osim onih koji su uključeni u standardni protokol. Među različitim naprednim tehnikama MR pregleda, volumetrija i histogramska analiza predstavljaju obećavajuće dodatne alate za procenu karakteristika tumora i predviđanje odgovora na terapiju. Cilj ovog rada je da utvdi značaj volumetrijske i histogramske analize i njihov doprinos dijagnostici karcinoma rektuma, da razjasni detaljne prednosti i ograničenja svojstvena svakoj tehnici, doprinoseći razumevanju njihove uloge i značaja u dijagnostici ovog oboljenja.