UTICAJ VITAMINA C NA PLUĆNU FUNKCIJU NAKON KARDIOHIRURŠKE OPERACIJE. - Karadzic Kocica, Milica; Marković, Dejan; Ristić, Arsen (Medicinski podmladak, 2024)
Sistemski inflamatorni odgovor je sastavni deo svake kardiohirurške operacije tokom koje se koristi mašina za vantelesni krvotok. Krv je tokom operacije izložena stranom telu koje pripada samim sistemima koji ulaze u sastav ekstrakorporalnog krvotoka i upravo je to razlog zbog kojeg nastaje inflamacija, povećana produkcija slobodnih radikala, koagulopatija kao i organska disfunkcija nakon kardiohirurgije. Vitamin C kao potentan antioksidativni vitamin se poslednjih godina koristi u kardiohirurgiji kao i drugim hirurgijama upravo zbog svog antioksidativnog svojstva. Vitamin C takođe utiče na koagulaciju i može prevenirati disfunkciju mnogih organa. U ovom radu osvrnuućemo se na ulogu vitamina C kada je u pitanju plućna funkcija nakon kardiohirurške intervencije.