Uticaj komorbiditeta na dužinu trajanja hospitalizacije nakon aortokoronarog bajpasa - Vučković, Andrea; Đurić, Katarina; Filipović, Marko; Tasić, Danijela; Tasić, Nebojša (Medicinski podmladak, 2025)
SAŽETAK Uvod: Ishemijska bolest srca predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, a nastaje kao posledica neravnoteže između potreba miokarda za kiseonikom i njegovim dotokom putem krvi. Najčešći uzrok ishemijske bolesti jeste ateroskleroza koronarnih arterija. Glavne metode lečenja obuhvataju revaskularizaciju miokarda putem ugradnje aortokoronarnog bajpasa ili perkutanom koronarnom intervencijom, kao i farmakološku terapiju. Cilj rada: Cilj ovog rada jeste analiza uticaja komorbiditeta, životnih navika i herediteta na dužinu trajanja hospitalizacije nakon aortokoronarnog bajpasa. Materijal i metode: Podaci za ovaj rad dobijeni su iz medicinske dokumenatacije pacijenata operisanih na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje u periodu od 30.11.2022. do 19.01.2023. godine. Reč je o deskriptivnoj epidemiološkoj studiji. Statistička obrada je izvršena u SPSS 21.0 programu. Rezultati: U periodu od 30.11.2022. godine do 19.01.2023. godine operisano je ukupno 106 pacijenata, od kojih je 76 (71,7%) bilo muškaraca. Medijana starosti pacijenata je iznosila 66 (opseg 39-78) godina. Pacijenti koji su imali istovremenu operaciju valvula i bajpas operaciju bili su statistički značajno duže hospitalizovani u odnosu na pacijente koji nisu imali operaciju valvula (p=0,008). Rezultati istraživanja ukazuju da su starost (p=0,001) i NYHA stepen srčane insuficijencije (p=0,006) u statistički značajnoj pozitivnoj korelaciji sa trajanjem hospitalizacije. Prisustvo ostalih ispitivanih komorbiditeta, hereditarnog opterećenja i pušenja, u ovom istraživanju, nije statistički značajno povezano sa dužinom hospitalizacije nakon aortokoronarnog bajpasa (p>0.05). Zaključak: Praktična primena rezultata ove studije ogleda se u mogućnosti predikcije dužine hospitalizacije na osnovu prisustva određenih komorbiditeta, odnosno uznapredovale srčane insuficijencije, operacije valvula i starosti pacijenata..