Multimorbiditet: globalni javnozdravstveni izazov: Multimorbiditet - Rajović, Nina; Milić, Nataša (Medicinski podmladak, 2024)
Prema raspoloživim podacima, na nivou Evropske unije, najmanje 50 miliona ljudi živi sa multimorbiditetom. Starenje stanovništva, usvajanje loših stilova života i sve veća zastupljenost hroničnih stanja, posledično vode porastu multimorbiditeta. Ovaj trend predstavlja veliki izazov za zdravstvene sisteme sa kojim se suočavaju sve zemlje širom sveta. Da bi bezbedno upravljali opterećenjem zdravstvenih sistema povezanih sa multimorbiditetom, pre svega timovi primarne zdravstvene zaštite moraju biti dobro organizovani, obučeni i opremljeni odgovarajućim resursima. Pružnje zdravstvene zaštite treba da bude proaktivno uključujući preventivnu komponentu za pacijente koji su u riziku od razvoja multimorbiditeta. Pored toga, sistemi primarne zdravstvene zaštite moraju biti optimalno povezani sa drugim nivoima zdravstvene zaštite, sa obrazovnim sistemom i socijalnom zaštitom, odnosno, lokalnom zajednicom u celini kako bi jačao status i pojedinca i zajednice. S obzirom da je multimorbiditet opisan kao ključni izazov za globalne sisteme zdravstvene zaštite, kreatorima zdravstvenih politika, menadžerima u zdravstvu, kliničarima i izabranim lekarima neophodne su smernice o tome kako da definišu i razviju potrebne intervencije u cilju smanjenja opterećenja koja su povezana sa multimorbiditetom.