FORENZIČKA TAFONOMIJA MASOVNIH GROBNICA - Vaduveskovic, Igor (Medicinski podmladak, 2024)
Kada se radi o masovnim grobnicama, pogotovo sekundarnim (premeštene sa primarne lokacije), arheološki kontekst je znatno složeniji zbog visoke fragmentiranosti tela i to otežava proces ekshumacije, analize i tumačenja nalaza, te zahteva i statističku obradu podataka. Stepen fragmentacije ljudskih ostataka razlikuje se između grobnica u zavisnosti od formacionih procesa u samoj grobnici, ali i od tzv. peri mortem okolnosti (od okolnosti u vreme smrti ili neposredno pre ili posle nje), koje se odnose na svaku pojedinu žrtvu sahranjenu u grobnici. Ovim smo radom hteli da prikažemo pregled metoda analize tafonomskih procesa i tzv. tafonomskog otiska koji vremenom deluju i koji se formiraju na ljudskim ostacima u grobnicama, kao i da prikažemo proces degradacije ljudskog tela i ostataka u kontekstu masovnih grobnica.