Učestalost, kliničke odlike i preživljavanje pacijenata sa funkcionalnim neuroendokrinim tumorima pankreasa - Mijušković, Ana; Čamur, Viktor; Popović, Bojana (Medicinski podmladak, 2025)
Sažetak: Uvod: Neuroendokrini tumori (NET) predstavljaju retke neoplazme porekla neuroendokrinih ćelija koje imaju sposobnost sinteze biogenih amina i peptidnih hormona. Najčešća lokalizacija ovih tumora je u plućima, tankom i debelom crevu i pankreasu. U zavisnosti od postojanja hormonskog sekretornog sindroma i njegovih kliničkih manifestacija, NET delimo na funkcionalne i nefunkcionalne. Cilj: Cilj ovog rada je da se istraži i prikaže učestalost, biološko ponašanje i preživljavanje pacijenata sa funkcionalnim neuroendokrinim tumorima pankreasa. Materijal i metode: Analizirano je 272 pacijenta sa dijagnozom pankreasnog NET-a. Gradus tumora je procenjivan na osnovu patohistoloških odlika uzoraka tkiva dobijenih biopsijom ili operacijom, dok je stadijum određen na osnovu veličine primarnog tumora i prisustva lokoregionalne i/ili udaljene diseminacije. Dijagnoze su uz indikativne kliničke prezentacije postavljane određivanjem baznih vrednosti hormona, odgovarajućim funkcionalnim ispitivanjem i imunohistohemijskom potvrdom sekretornog produkta u uzorku tumorskog tkiva. Rezultati: Od 272 retrospektivno analizirana pacijenta, 77,6% pacijenata je imalo nefunkcionalne tumore, dok su funkcionalni pronađeni kod 22,4% slučajeva. Funkcionalni NET su bili značajno manje veličine i nižeg gradusa, kao i sa značajno nižom učestalošću metastaza i IV stadijuma bolesti u odnosu na nefunkcionalne (p<0,05). Ukupno preživljavanje pacijenata sa funkcionalnim tumorima je iznosilo 104 ± 56,72 meseci, ali to nije bilo značajno kraće u poređenju sa nefunkcionalnim (p=0,259). Međutim, razlika u preživljavanju je postojala između podgrupa funkcionalnih tumora u zavisnosti od hormonske sekrecije (p<0,05), gde su insulinomi pokazali najduže ukupno preživljavanje, a pacijenti sa ektopičnim Kušingovim sindromom najkraće. Zaključak: Sprovedenim ispitivanjem nije pronađena razlika u preživljavanju između funkcionalnih i nefunkcionalnih tumora, ali smo pokazali da hormonski produkti nekih tumora predstavljaju marker dobrog preživljavanja, kao što je to kod insulinoma, dok je ektopična produkcija ACTH/CRH marker lošeg preživljavanja. Ključne reči: pankreasni neuroendokrini tumori; funkcionalni tumori; hormonski sindrom; preživljavanje