UČESTALOST I DISTRIBUCIJA TIPOVA HUMANIH PAPILOMA VIRUSA U MUŠKOJ POPULACIJI - Crnogorac, Maja (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Humani papiloma virus(HPV) je jedan od najčešćih uzročnika polno prenosivih infekcija. U zavisnosti od populacije, anatomskog mesta uzorkovanja i tehnika koje se koriste za detekciju i tipizaciju, genitalne HPV infekcije mogu se identifikovati u 16% do 69% slučajeva kod zdravih muškaraca. Cilj rada: Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi učestalost i distribuciju HPV genotipova u genitalnom traktu muškaraca pomoću molekularnih metoda u četiri grada sa teritorije Republike Srbije. Materijal i metode: Ova retrospektivna studija je obuhvatila 468 muškaraca sa sumnjom na prisustvo genitalne HPV infekcije iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada. Podaci su prikupljani u periodu od 2017. do 2021. godine. Detekcija i genotipizacija virusa je urađena pomoću Real-Time PCR metode i Sanger DNK sekvenciranja. U testiranju statističke značajnosti korišćena je deskriptivna statistička metoda i test. Rezultati: Prisustvo HPV-a je dokazano kod 77 od 468 uzoraka (16%). Najveća prevalenca pozitivnih uzoraka od 35,2% je bila detektovana u grupi starijih od 45 godina. Najveća učestalost pozitivnih uzoraka je bila u Nišu (24%), zatim u Kragujevcu (22,1%), Beogradu (20%) i Novom Sadu (11,6%). Uočena je statistički značajna razlika u HPV pozitivnosti između različitih gradova (p=0,02). Ukupno je detektovano 16 različitih tipova ovog virusa. HPV 16 je najčešće detektovan genotip (30%), zatim HPV 31 (14%), HPV 52 (14%), dok su genotipovi 56, 11, 33, 39 i 45 bili identifikovani u manjem broju. HPV 16 je bio najčešće detektovan tip virusa u svim gradovima, sem u Kragujevcu gde su HPV 52, 56 i 59 bili prvi po učestalosti. Zaključak: Rezultati ove studije pokazuju prisustvo 16 različitih genitalnih HPV genotipova kod muškaraca, gde je najučestaliji genotip HPV 16. HPV infekcija je otkrivena u 16% slučajeva, pri čemu je najveća prevalencija zabeležena kod starijih muškaraca.