Analiza ishoda za djecu pregledanu u prijemnoj ambulanti tercijarne pedijatrijske ustanove zbog gubitka svijesti - Peličić, Milena (Medicinski podmladak, 2025)
:Uvod Gubitak svijesti je čest anamnestički podatak u prijemnim pedijatrijskim ambulantama. :Cilj Utvrđivanje ishoda za djecu koja su zbog gubitka svijesti pregledana u prijemnoj pedijatrijskoj ambulanti tercijarne pedijatrijske ustanove tokom dvoipomjesečnog perioda. :Materijal i metode Sprovedena je retrospektivna studija. Podaci su dobijeni iz medicinske dokumentacije prijemne ambulante u Institutu za zaštitu majke i deteta Srbije ‘’Dr Vukan Čupić’’, u periodu prijema od 03.09. do 17.11.2022. godine. Razmatrani su: pol, uzrast, uputna i završna dijagnoza, priroda napada na prijemu, pridružene tegobe i komorbiditeti, sprovedena EEG i CT (engl. Computerized Tomography - CT) /MRI (engl. Magnetic Resonance Imaging - MRI) snimanja, propisivana terapija i ishod. Svi podaci su obrađeni u programu SPSS v21. :Rezultati Studija je obuhvatila 97 bolesnika (50 muškog pola i 47 ženskog pola) prosječnog uzrasta 96 mjeseci. Najčešća uputna dijagnoza bile su neklasifikovane konvulzije (33%), a završna sinkopa (32%). U 49,5% slučajeva napadi su prijavljeni kao prva epizoda. Povišena tjelesna temperatura, zabilježena kao najčešći udružen simptom, bila je prisutna kod 32% bolesnika. Komorbiditeti su utvrđeni kod 10,3% bolesnika. Na kućno liječenje je upućeno 49,5% pacijenata, hospitalizovano 46,4%, a 2% upućeno na subspecijalistički pregled. Terapijski, najčešće je dat savjet za sinkopu (37%), dok su Diazepam ili Midazolam najčešće propisivani ljekovi za prekid napada (27,1%). EEG je rađen kod 10,3% bolesnika, od toga je urednog nalaza bilo 3,1%, a patološkog 4,1% patoloških nalaa. CT/MRI snimanja su sprovedena kod 9,3% bolesnika i svi su bili urednog nalaza. :Zaključak Većina djece koja doživi gubitak svijesti imaju povoljan ishod – potpuni oporavak, bez neurološkog deficita i komplikacija, a otpuštaju se kući bez kontinuirane terapije, uz savjet za prevenciju recidiva tegoba. :Ključne riječi gubitak svijesti, konvulzije, febrilni napadi, sinkopa, epilepsija